De geschiedenis van ons bedrijf.

De site in Tessenderlo is opgericht in 1892, toen pastoor Keesen op zoek was naar werkgelegenheid voor zijn arme parochianen. Hij overtuigde de Franse broers François en Emile Raynaud om hier een scheikundig fabriekje op te richten. Exploitation des Procédés Raynaud was de eerste benaming van het bedrijf. Hun eerste product was sodakristallen en er zijn steeds meer producten bijgekomen. In 1919 werd officieel ‘Produits Chimiques de Tessenderlo’ opgericht met aan het hoofd Nestor Sevrin. De fabriek deed voortdurend investeringen waardoor het maar bleef groeien en telde zo al gauw 1000 werknemers. Het grootste deel van de productie toen was bestemd voor export en de onderneming groeide uit tot één van de belangrijkste werkgevers in Limburg. Ze was de motor van de ontwikkeling van de chemische nijverheid in de regio.

In 1942 was er echter een grote ontploffing die het leven kostte aan 189 mensen en nog eens 900 anderen raakten gewond. Dat was het absoluut dieptepunt in de bedrijfsgeschiedenis, maar men zette door.

In 1969 richtte Produits Chimiques de Tessenderlo samen met het Nederlandse DSM de joint venture “Limburgse Vinylmaatschappij” op. Hier werd monovinylchloride of MVC geproduceerd, het basisproduct voor polyvinylchloride of PVC.

De bedrijfsnaam wordt omgedoopt tot Tessenderlo Chemie Tessenderlo in 1972.
De activiteiten van de groep waren steeds geconcentreerd rond de productie van sulfaten en fosfaten. Daar kwamen later ook bouwmaterialen en farmaceutische bestanddelen bij. In 1976 werden de benzylchloride installaties in Tessenderlo gebouwd. Hiermee ging de diversificatie van de groep verder. Men verwierf eveneens het Franse Société Artésienne de Vinyle (SAV) uit Mazingarbe.

Vanaf de jaren 80 neemt Tessenderlo Chemie heel wat bedrijven over of bouwt er nieuwe. Zo werd er in 2006 zwaar geïnvesteerd in een nieuwe membraanelektrolyse die energiezuinig en milieuvriendelijk was. De investering bedroeg maar liefst 150 miljoen euro.

In 2011 komt dan de grote kentering en werd de oorspronkelijke vestiging in Tessenderlo verkocht aan Ineos ChlorVinyls. Op 1 juli 2015 volgt dan de volgende ommezwaai met de oprichting van VYNOVA, als een spin-off van enkele bedrijven van INEOS ChlorVinyls, en werd het onderdeel van de ICIG-group.